Ta strona używa cookie. Korzystając z niej wyrażasz zgodę na ich używanie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.
Akceptuję

Loading...


Szukaj Menu
A A A wysoki kontrast: A A

Portal Promocji Eksportu



Licencje, certyfikaty, świadectwa

Wyślij Drukuj Pobierz dodał: Anna Mackiewicz | 2015-07-03 16:58:34
kanada, certyfikaty, licencje

Warunki dostępu do rynku kanadyjskiego dla polskich towarów i usług są takie same jak dla innych dostawców z UE. Przedsiębiorcy muszą się jednak liczyć z utrudnieniami dotyczącymi np. funkcjonowania monopoli państwowych w zakresie importu alkoholu do prowincji, a także kontyngentów importowych na niektóre towary rolno-spożywcze.

 

 

 

Kontyngenty importowe na towary rolno-spożywcze dotyczą m.in.:

  • serów twardych i innych wyrobów mleczarskich
  • drobiu i jego przetworów
  • mięsa

Barierą mogą być również regulacje techniczne i sanitarne, w tym różnice w standardach produktów żywnościowych, uciążliwe procedury prowadzenia inspekcji i certyfikacji przez CFIA (Kanadyjską Agencję Kontroli Żywności), w tym wymogi dotyczące etykietowania i opakowania towarów, fitosanitarne, itd., a także uciążliwe i prowadzone niekiedy w sposób uznaniowy formalności celne.

Polscy eksporterzy powinni też wziąć pod uwagę kanadyjskie restrykcje dotyczące świadczenia usług technicznych, związane z wymaganiami ubezpieczeniowymi i imigracyjnymi oraz nieuznawaniem dyplomów i świadectw kwalifikacji zawodowych, zróżnicowane w zależności od prowincji. Przedsiębiorcy narzekają też na utrudnienia w dostępie do zamówień publicznych dla firm, które nie prowadzą tu swojej działalności gospodarczej. Wynikają one z dowolności określenia lokalnego komponentu w zamówieniu (tzw. local content).

Barierą mogą być też długotrwałe i skomplikowane procedury uzyskiwania zgody na pracę. W połączeniu z nieuznawaniem kwalifikacji zawodowych - także pomiędzy poszczególnymi prowincjami, utrudnia to np. realizację prac budowlanych, kontraktów inwestycyjnych czy podwykonawstwa. Innym utrudnieniem mogą być wysokie koszty reklamy i wprowadzenia na rynek nowego produktu, a także koszty obsługi prawnej.

 

Cartyfikaty ekologiczne 

 

Ważną informacją dla polskich firm spożywczych posiadających certyfikat ekologiczny było osiągnięcie w czerwcu 2011 r. porozumienia pomiędzy Unią Europejską i Kanadą w sprawie wzajemnej uznawalności produktów ekologicznych.

Produkty europejskie, które otrzymały certyfikat produktu ekologicznego w UE, nie muszą dokonywać dodatkowej certyfikacji w Kanadzie. Logo produktu organicznego Unii Europejskiej oraz Kanady są respektowane na obydwu rynkach.

 

Inne certyfikaty 

 

Wiele produktów i usług dostarczanych i wykonywanych na terytorium Kanady musi spełniać określone normy. Obowiązek otrzymania określonego certyfikatu może nakładać na produkty sprzedawane na terytorium kraju zarówno prawo federalne, jak i prowincjonalne.

Ramy rozwoju i implementacji norm krajowych określa Narodowy System Standardów (National Standards System - NSS). W Kanadzie obowiązuje ponad 7 tys. standardów krajowych. Są one opracowywane i udoskonalane przez Organizację ds. Rozwoju Standardów (Standards Developement Organization - SDO). SDO przedstawia do zatwierdzenia opracowane standardy do Kanadyjskiej Rady ds. Standardów (Standards Council of Canada - SCC). Normy są również opracowywane przez urzędy prowincjonalne, np. działającą w Ontario Radę Standardów Prowincjonalnych ds. Robót Drogowych i Publicznych (Ontario Provincial Standards Board for Roads and Public Works - OPS).

W niektórych dziedzinach, takich jak elektronika i informatyka, w których technologia zmienia się bardzo szybko, standardy ustalają de facto same koncerny. Normy takie mogą być uznawane przez inne firmy, ale nie są uważane za oficjalne kanadyjskie standardy.

Szczegółowe omówienie norm dobrowolnych w Kanadzie znajduje się na stronie internetowej Ministerstwa Przemysłu Kanady http://www.ic.gc.ca/eic/site/oca-bc.nsf/eng/ca00863.html

 

SCC

 

Kanadyjska Rada ds. Standardów (Standards Council of Canada - SCC) zatwierdza jednostki certyfikujące i sprawdzające zgodność produktów, procesów oraz usług z kanadyjskimi standardami. SCC współpracuje z ponad 250 akredytowanymi organizacjami zaangażowanymi w procesie rozwoju standardów, certyfikacji produktów i usług oraz zarządzaniu systemem rejestracji. SCC systematycznie kontroluje akredytowane jednostki.

W celu gromadzenia ważnych informacji rynkowych, potrzebnych w procesie tworzenia standardów, Rada utworzyła Komisję ds. Konsumentów i Interesu Publicznego (The Consumer and Public Interest Committee). Komisja składa się z członków organizacji ochrony środowiska, pracy i zdrowia, przedstawicieli rządu federalnego i środowisk akademickich oraz czterech specjalistów z organizacji konsumenckich.

Komisja przedstawia sugestie dotyczące pojawiających się problemów konsumenckich i publicznych, bierze też udział w doskonaleniu standardów oraz w programach szkoleniowych prowadzonych przez SCC. Ponadto doradza SCC w międzynarodowej polityce konsumenckiej odnośnie standardów.