Produkty ekologiczne
Żywność wyprodukowana w warunkach przyjaznych środowisku, na którą składają się produkty
BIO, zdrowe przekąski, produkty bez glutenu, koszerne, a także produkty mrożone w technologii IQF (Individual Quick Frozen) - indywidualnego szybkiego zamrażania.
Żywność wygodna i zdrowe produkty gotowe do spożycia (ready to eat)
Żywność „wygodna” umożliwiającą przechowywanie bez konieczności jej schładzania (np. produkty suszone, pasteryzowane), cechujące się łatwością przygotowania, dobrą
wartością odżywczą i często ekologicznie pakowana, zabezpieczająca produkt przed ujemnymi wpływami środowiska oraz umożliwiająca łatwe go otwieranie i ponowne zamykanie to kolejny trend powszechnie poszukiwany przez kanadyjskich konsumentów.
Żywność etniczna i orientalna
Rośnie zainteresowanie potrawami i produktami z krajów leżących poza Kanadą. Popyt na „orient” toruje drogę dla firm wprowadzających na rynek składniki i dania autentycznej kuchni etnicznej. Dotyczy to także polskich producentów, których żywność cieszy się dużą popularnością na rynku kanadyjskim.
Sery, cydry a także piwa z mikrobrowarów
Sery pozbawione sztucznych dodatków, barwników, konserwantów i polepszaczy smaku oraz sery dla wegetarian i osób z alergią na białko zwierzęce.
Piwa z lokalnych mikrobrowarów oparte na naturalnych składnikach, czyli źródlanej wodzie, słodzie, drożdżach i chmielu, a także cydry na bazie jabłek cechują się coraz większym zainteresowaniem Kanadyjczyków.
Start-upy
Start-upy tworzące innowacyjne rozwiązania i nowe technologie wykorzystywane w produkcji żywności.
Żywność pakowana w biodegradowalne opakowania
Według opini ekspertów kanadyjski konsument coraz częściej poszukuje innowacyjnych rozwiązań z zakresu ekologicznych, bidegradalnych opakowań na produkty spożywcze. Konsumenci korzystający z pojemników na żywność coraz częściej decydują się na wybór opakowań wielokrotnego użytku, ale też opakowań jednorazowych i ekologicznych zwracając uwagę z jakiego materiału są wykonane. Inteligentne opakowania są ekologiczną alternatywą dla opakowań z tworzyw sztucznych. Dzięki ich właściwościom antybakteryjnym można znacznie ograniczyć zawartość konserwantów w produktach spożywczych.