.
Ta strona używa cookie. Korzystając z niej wyrażasz zgodę na ich używanie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.
Akceptuję

Loading...


Szukaj Menu
A A A wysoki kontrast: A A

Portal Promocji Eksportu



Obecne trendy żywnościowe w Kanadzie

Wyślij Drukuj Pobierz dodał: Zack Labieniec | 2019-03-16 01:07:02
żywność, sial, trendy

Przedstawiamy najnowsze trendy żywnościowe, które podbiły kanadyjski rynek, wiele z nich będzie można poznać na największych w Ameryce Północnej targach rolno-spożywczych Sial Canada 2019.

Zgodnie z kształtującym się od kilku lat tendencjami związanymi ze zwiększeniem się świadomości konsumentów względem kupowanego i spożywanego jedzenia, kanadyjscy producenci oraz konsumenci coraz chętniej kierują się w stronę produktów bazujących wyłącznie na naturalnych składnikach, żywności jak najmniej przetworzonej i zwracają uwagę na ekologiczne opakowania.

 

Produkty ekologiczne

Żywność wyprodukowana w warunkach przyjaznych środowisku, na którą składają się produkty

BIO, zdrowe przekąski, produkty bez glutenu, koszerne, a także produkty mrożone w technologii IQF (Individual Quick Frozen) - indywidualnego szybkiego zamrażania.

 

Żywność wygodna i zdrowe produkty gotowe do spożycia (ready to eat)

Żywność „wygodna” umożliwiającą przechowywanie bez konieczności jej schładzania (np. produkty suszone, pasteryzowane), cechujące się łatwością przygotowania, dobrą

wartością odżywczą i często ekologicznie pakowana, zabezpieczająca produkt przed ujemnymi wpływami środowiska oraz umożliwiająca łatwe go otwieranie i ponowne zamykanie to kolejny trend powszechnie poszukiwany przez kanadyjskich konsumentów.

 

Żywność etniczna i orientalna

Rośnie zainteresowanie potrawami i produktami z krajów leżących poza Kanadą. Popyt na „orient” toruje drogę dla firm wprowadzających na rynek składniki i dania autentycznej kuchni etnicznej. Dotyczy to także polskich producentów, których żywność cieszy się dużą popularnością na rynku kanadyjskim.

 

Sery, cydry a także piwa z mikrobrowarów

Sery pozbawione sztucznych dodatków, barwników, konserwantów i polepszaczy smaku oraz sery dla wegetarian i osób z alergią na białko zwierzęce.

Piwa z lokalnych mikrobrowarów oparte na naturalnych składnikach, czyli źródlanej wodzie, słodzie, drożdżach i chmielu, a także cydry na bazie jabłek cechują się coraz większym zainteresowaniem Kanadyjczyków.

 

Start-upy

Start-upy tworzące innowacyjne rozwiązania i nowe technologie wykorzystywane w produkcji żywności.

 

Żywność pakowana w biodegradowalne opakowania

Według ekspertów na targach Sial Canada ponad 1200 odwiedzających i kupujących będzie szukać innowacyjnych rozwiązań z zakresu ekologicznych, bidegradalnych opakowań na produkty spożywcze. Konsumenci korzystający z pojemników na żywność coraz częściej decydują się na wybór opakowań wielokrotnego użytku, ale też opakowań jednorazowych i ekologicznych zwracając uwagę z jakiego materiału są wykonane. Inteligentne opakowania są ekologiczną alternatywą dla opakowań z tworzyw sztucznych. Dzięki ich właściwościom antybakteryjnym można znacznie ograniczyć zawartość konserwantów w produktach spożywczych.

 

Firmy wpisujące się w wyżej wymienione trendy będą obecne w tegorocznej edycji targów Sial Canada, które odbędą się w Toronto w dniach 30 kwietnia – 2 maja 2019 r.

 

Więcej informacji na stronie targów oraz w prezentacji SIAL