Ta strona używa cookie. Korzystając z niej wyrażasz zgodę na ich używanie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.
Akceptuję

Loading...


Szukaj Menu
A A A wysoki kontrast: A A

Portal Promocji Eksportu



Prace nad zaostrzeniem przepisów dotyczących bezpieczeństwa żywności w Kanadzie

Wyślij Drukuj Pobierz dodał: Rafał Pawlak | 2017-01-25 16:18:01
kanadyjska agencja ds. bezpieczeństwa żywości, cfia, bezpieczeństwo żywności

Kanadyjska Agencja ds. Bezpieczeństwa Żywości (Canadian Food Inspection Agency; CFIA) uruchomiła w dniu 21 stycznia 2017 r. konsultacje społeczne w sprawie planowanej zmiany przepisów z zakresu bezpieczeństwa żywności.

Proponowane zmiany zakładają konsolidację istniejących 14 przepisów w jedną regulację prawną i zakładają m.in. wprowadzenie obowiązku przeprowadzania przez producentów artykułów spożywczych kontroli produktów przed ich wprowadzeniem na rynek konsumencki w Kanadzie. Szersze informacje na temat proponowanych zmian na stronie internetowej Agencji.

Nowe przepisy mają za zadanie wzmocnienie bezpieczeństwa żywności importowanej do Kanady, a także będą mieć wpływ na standardy produktów przeznaczonych na eksport.

Konsultacje społeczne trwać będą 90 dni i zostaną ukończone w dniu 21 kwietnia 2017 r. Rejestracja online możliwa jest na stronie CFIA.

Źródło: Kanadyjska Agencja ds. Bezpieczeństwa Żywości