Ta strona używa cookie. Korzystając z niej wyrażasz zgodę na ich używanie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.
Akceptuję

Loading...


Szukaj Menu
A A A wysoki kontrast: A A

Portal Promocji Eksportu



Dalsze informacje w sprawie nowego systemu podziału kontyngentów na import unijnych serów do Kanady

Wyślij Drukuj Pobierz dodał: Rafał Pawlak | 2016-08-22 22:08:16
wphi montreal, kanada, import serów do kanady, ceta, kontyngenty na sery w kanadzie

Przedstawicielstwo Unii Europejskiej w Kanadzie przedstawiło dalsze informacje na temat nowego systemu podziału kontyngentów na import unijnych serów do Kanady.

Przedstawicielstwo Unii Europejskiej w Kanadzie przedstawiło dalsze informacje na temat nowego systemu podziału kontyngentów na import unijnych serów do Kanady.

Zgodnie z rozwiązaniami przewidzianymi przez „Kompleksową umową gospodarczo-handlową pomiędzy Unią Europejską a Kanadą” dotychczasowy kontyngent na import serów z krajów Unii Europejskiej do Kanady ma wzrosnąć do 17,7 tys. ton rocznie, z czego 16 tys. ton ma przypadać na import wysokojakościowego sera konsumpcyjnego oraz dodatkowe 1,7 tys. ton na import sera przemysłowego (ponadto o dodatkowe 800 ton wzrosnąć ma dotychczasowy kontyngent na import wysokojakościowego sera konsumpcyjnego, jaki przysługiwał krajom UE w ramach wcześniejszych uzgodnień w ramach WTO).

Powyższe kontyngenty mają być wprowadzane stopniowo. W przypadku serów konsumpcyjnych wysokość kontyngentu w pierwszym roku jego obowiązywania ma wynosić 2.667 ton, w drugim – 5.333 ton, w trzecim – 8.000 ton, w czwartym – 10.667 ton, w piątym –13.333 ton, a w szóstym i kolejnych latach – 16.000 ton. W przypadku serów przemysłowych wysokość tych kontyngentów na rosnąć w następujący sposób: w pierwszym roku – 283 ton, w drugim – 567 ton, w trzecim – 850 ton, w czwartym – 1133 ton, w piątym –1417 ton, a w szóstym i kolejnych latach – 1.700 ton.

Zgodnie z założeniami rządu kanadyjskiego 70% w/w kontyngentów ma przypaść na firmy dotychczas posiadających prawo do importowania serów do Kanady, w okresie przejściowym (wdrażania nowych kontyngentów) 30% kontyngentów ma być zarezerwowana dla nowych firm zainteresowanych importem serów do kanady, po okresie przejściowym co najmniej 10% kontyngentów ma trafiać do nowych firm.

Zakłada się, że konsultacje rządu federalnego Kanady z podmiotami kanadyjskimi operującymi na kanadyjskim rynku serów odbędą się na początku czerwca 2016 r. (obejmować one mają konsultacje on-line ze wszystkimi zainteresowanymi podmiotami oraz zamknięte konsultacje z członkami komitetu doradczego przemysłu mlecznego), podsumowanie przeprowadzonych konsultacji ma zostać przedstawione na początku jesieni 2016 r., tak aby w dniu 1 października 2016 r. można było ogłosić nabór zgłoszeń firm zainteresowanych uzyskaniem w/w kontyngentu i od 1 stycznia 2017 r. rozpocząć import serów wg nowych zasad.

* * *

Zgodnie z “Kompleksową umową gospodarczo-handlową pomiędzy Unią Europejską a Kanadą” (zakłada się, iż wejście w życie umowy nastąpi w 2017 r.) import serów do Kanady odbywać się będzie na dotychczasowych zasadach (kontyngenty bezcłowe, przy czym wysokość i zasady podziału tych kontyngentów mają ulec zmianie). W związku z tym Ministerstwo Spraw Zagranicznych Kanady planuje w najbliższym czasie rozpocząć proces konsultacji z zainteresowanymi stronami, w tym krajami-eksporterami sera do Kanady, w sprawie przyszłego mechanizmu podziału przewidzianych w/w umową kontyngentów na import sera do Kanady.

Źródło: Przedstawicielstwo Unii Europejskiej w Kanadzie