Ta strona używa cookie. Korzystając z niej wyrażasz zgodę na ich używanie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.
Akceptuję

Loading...


Szukaj Menu
A A A wysoki kontrast: A A

Portal Promocji Eksportu



Eksport mięsa i produktów mięsnych do Kanady

dodał: Zack Labieniec | 2019-01-11 05:18:43 Wyślij Drukuj Pobierz
mięso, warunki eksport, canadian food inspection agency

Informacje na temat warunków eksportu z Polski do Kanady mięsa i produktów mięsnych

 

Przywóz z Polski do Kanady mięsa i produktów mięsnych odbywa się na podstawie kanadyjskiego programu kontroli importu mięsa za wdrażanie, którego odpowiedzialna jest Kanadyjska Agencja Inspekcji ŻywnościCanadian Food Inspection Agency – zwana dalej CFIA.

Import wyrobów z mięsa do Kanady objęty jest ustawą i przepisami o kontroli mięsa (Meat Inspection Act and Regulations) i zdrowiu zwierząt (Health of Animals Act and Regulations), nad którymi kontrolę sprawuje CFIA. Przed importem produktów na teren Kanady eksportujący kraj musi zostać oceniony przez CFIA w celu sprawdzenia czy jego krajowy system kontroli mięsa, w tym program monitorowania pozostałości, są równoważne do tych systemów i programów obowiązujących w Kanadzie. Przed wydaniem zezwolenia na eksport produktów do Kanady zagraniczne zakłady muszą również zostać zatwierdzone przez CFIA.

 

Status zatwierdzenia systemów kontroli mięsa w państwach członkowskich UE w tym Polski na dzień 28 kwietnia 2016 r. znajduje się na stronie CFIA tutaj

 

Mięso wieprzowe

Do eksportu z Polski do Kanady dopuszczone jest jedynie mięso wieprzowe takie jak: mięso sterylizowane, gotowane produkty mięsne pakowane w hermetycznie zamykanych pojemnikach oraz odkostnione peklowane produkty mięsne pasteryzowane w puszkach oraz mrożone mięso wieprzowe.

Eksport z Polski do Kanady mięsa wieprzowego oraz jego produktów możliwy jest jedynie dla zakładów zatwierdzonych przez właściwe służby weterynaryjne i wymienionych na „Liście polskich zakładów uprawnionych do eksportu produktów mięsnych na rynek Kanady" zamieszczonej na stronie Głównego Inspektoratu Weterynarii w Warszawie (stan na dzień 20.03.2018 r. w załączniku) oraz na stronie CFIA pod linkiem

Każdej importowanej na terytorium Kanady przesyłce musi towarzyszyć urzędowe świadectwo weterynaryjne dla świeżego mięsa wieprzowego i produktów mięsnych eksportowanych do Kanady”, wystawione przed właściwe władze kraju eksportującego. Wzór tego dokumentu znajduje się na stronie internetowej Głównego Inspektoratu Weterynarii pod linkiem

 

Szczegółowe informacje na temat wymagań eksportowych na rynek kanadyjski znajdują się na stronie Głównego Inspektoratu Weterynarii oraz na stronie CFIA.

 

Znając kody celne HS produktu weryfikacji wymagań dotyczących eksportu żywności w tym mięsa z Polski do Kanady można dokonać na stronie CFIA w systemie „on-line” Automated Import Reference System (AIRS) - należy każdorazowo zaakceptować wybraną kategorię przyciskiem GO – „Use the 'Go' button to continue”, a także na stronie Komisji Europejskiej w bazie MADB (Market Access Database) http://madb.europa.eu/madb/indexPubli.htm która udziela informacji nt. taryf celnych i formalności importowych firmom eksportującym z UE na rynki państw trzecich w tym Kanady (na terenie UE dostęp do bazy nie wymaga logowania się).

 

Na stronie ZBH Toronto znajduje się przewodnik „krok po kroku” dla polskich przedsiębiorstw zainteresowanych eksportem do Kanady.

 

Mięso drobiowe i produkty z mięsa drobiowego

Od kilku lat trwają intensywne starania o dopuszczenie polskiego drobiu do rynku kanadyjskiego.

Na chwilę obecną drób oraz wyroby drobiowe nie mogą być eksportowane z Polski do Kanady.

 

Mięso wołowe i cielęce

Trwają negocjacje Komisji Europejskiej nad dopuszczeniem do eksportu mięsa wołowego i cielęciny z poszczególnych państw członkowskich w tym z Polski. Na chwilę obecną mięso wołowe i cielęce nie może być eksportowane z Polski do Kanady.