.
Ta strona używa cookie. Korzystając z niej wyrażasz zgodę na ich używanie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.
Akceptuję

Loading...


Szukaj Menu
A A A wysoki kontrast: A A

Portal Promocji Eksportu



Bisfenol A oficjalnie zakazany w Kanadzie

Wyślij Drukuj Pobierz dodał: Piotr Sajdak | 2015-12-25 21:04:46
kanada

W dniu 13 października 2010 r. Dziennik Urzędowy Kanady (Canada Gazette) opublikował zmianę załącznika nr 1 Ustawy o ochronie środowiska (Canadian Environmental Protection Act) z 1999 roku, poprzez dodanie do listy substancji toksycznych fenolu (Phenol, 4,4′ -(1-methylethylidene)bis-), o wzorze chemicznym C15H16O2.

W dniu 13 października 2010 r. Dziennik Urzędowy Kanady (Canada Gazette) opublikował zmianę załącznika nr 1 Ustawy o ochronie środowiska (Canadian Environmental Protection Act) z 1999 roku, poprzez dodanie do listy substancji toksycznych fenolu (Phenol, 4,4′ -(1-methylethylidene)bis-), o wzorze chemicznym C15H16O2.

Kanada stała się w ten sposób pierwszym na świecie krajem, który oficjalnie uznał bisfenol A (BPA) za substancję toksyczną, niebezpieczną dla człowieka i środowiska. Zmiany do załącznika zostały wprowadzone pomimo licznych protestów przemysłu chemicznego kanadyjskiego oraz amerykańskiego.

BPA jest organicznym związkiem chemicznym z grupy fenoli. Jest to przemysłowa substancja chemiczna stosowana do produkcji twardego, przeźroczystego tworzywa sztucznego, np. używanego przy produkcji poliwęglanowych butelek do karmienia dzieci. BPA jest również stosowany do produkcji żywic epoksydowych, wyścielających metalowe puszki do przechowywania żywności, pełniąc rolę ochronną.

Decyzję o wpisaniu BPA na listę substancji toksycznych poprzedziły przepisy zakazujące reklamy, sprzedaży oraz importu do Kanady butelek dziecięcych zawierających BPA, które weszły w życie w dniu 11 marca 2010 r. Poliwęglanowe butelki dziecięce znalazły się na liście produktów niebezpiecznych wymienionych w ustawie Hazardous Products Act.

Decyzja rządu kanadyjskiego kończy między innymi ponad dwuletnie dyskusje na temat bisfenolu A z Europejskim Urzędem ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA), który oddalił naukowe obawy na temat szkodliwości substancji i jej wpływu na układ nerwowy. Europejski organ twierdzi, że nie znalazł dowodów naukowych potwierdzających jaka jest tolerowana dzienna dawka (TDI - Tolerable Daily Intake), wpływająca na zdrowie.

Opinie ekspertów na temat wpływu BPA na zdrowie ludzkie są podzielone. W tym roku Ministerstwo Zdrowia Kanady przeprowadziło testy na obecność tej substancji w 78 produktach żywnościowych w puszkach i nie stwierdziło ryzyka dla zdrowia konsumentów. Według raportu Ministerstwa zawartość BPA w żywności z puszki (zbadano największe kanadyjskie firmy produkujące tuńczyka, zupy, potrawy na bazie pomidorów) zawierały niewielkie ilości substancji, co nie stanowiło bezpośredniego zagrożenia dla zdrowia ludzkiego.

Badania przeprowadzone na gryzoniach pokazały, że spożywanie BPA może mieć szkodliwy wpływ, głównie na układ nerwowy płodu oraz w pierwszych miesiącach po narodzeniu. Nie udowodniono jednak negatywnego wpływu BPA na ludzi. (Źródło: Government of Canada - Chemical Substances, I.E. Canada, FoodProductionDaily.com).

 

Więcej informacji na ten temat znajduje się na rządowych stronach Kanady:

http://www.gazette.gc.ca/rp-pr/p2/2010/2010-10-13/html/sor-dors194-eng.html

http://www.chemicalsubstanceschimiques.gc.ca/challenge-defi/batch-lot-2/index-eng.php

http://www.chemicalsubstanceschimiques.gc.ca/challenge-defi/batch-lot-2/bisphenol-a/index-eng.php